Emoční inteligence: Sociální dovednosti, které vás nenaučí ve škole

Ve škole se učíme o historii, vědách a matematice. Většina z nás se ale neučí o tom, jak rozpoznat své vlastní emoce a emoce ostatních a jak se s nimi vypořádat.

Takové schopnosti můžou být užitečné, ale ve školní lavici se je nikdy nenaučíte.

Emoční inteligence je zkrácený termín požívaný psychology, který popisuje, jak dobře zvládají jedinci své emoce a jak dokáží reagovat na emoce ostatních.

Lidé, kteří ovládají emoční inteligenci, disponují schopnostmi, díky kterým se mohou v životě posunout někam dál.

Lidé s takovými schopnostmi dokáží zvládat konflikty, rozpoznat potřeby ostatních a reagovat na ně, dokáží ovládat své emoce a výbuchy vzteku.

V tomto článku se podíváme na to, co to emoční inteligence je, a jak můžete pracovat na své vlastní emoční inteligenci.

 

Co je to emoční inteligence?

Zkoumání emoční inteligence je relativně nový obor psychologie, který byl poprvé objeven v polovině osmdesátých let.

Momentálně se vyvíjí několik modelů, ale pro naše účely budeme zkoumat pouze model známý jako „smíšený“, se kterým přišel psycholog Daniel Goleman.

Smíšený model má pět klíčových oblastí:

  • Sebeuvědomění – Sebeuvědomění zahrnuje znalost svých vlastních pocitů. To znamená, že víte, čeho jste schopní, když potřebujete například pomoc, nebo jaké jsou spouštěče vašich emocí.
  • Sebeřízení – To zahrnuje schopnost ovládat své emoce, které mohou být občas divoké. Sebeřízení znamená, že dokážete kontrolovat výbuchy vzteku, v klidu diskutovat o neshodách a taky se umíte vyhýbat situacím, které vás oslabují – jako třeba přílišná sebelítost nebo panika.
  • Motivace – Lidé jsou motivováni k výkonu různými odměnami, jako jsou například peníze nebo sociální status. Golmanův model ukazuje motivaci jako prostředek, díky němuž můžete dosáhnout osobní radosti, můžete v sobě probudit zvídavost, nebo prosté uspokojení z toho, že jste produktivní.
  • Empatie – Zatímco předchozí tři kategorie se vztahují k vašim emocím, tahle kategorie se zabývá emocemi ostatních. Empatie je umění číst emoce ostatních a vhodně na ně reagovat.
  • Sociální dovednosti – Tato kategorie spojuje empatii spolu se slaďováním vašich potřeb a potřeb ostatních. Může se jednat o řízení lidí v pracovním prostředí, nebo třeba hledání něčeho společného s ostatními, hledání společné pozice.

Více o těchto kategoriích si můžete přečíst zde.

Pořadí těchto emočních kompetencí není vůbec relevantní, jelikož se mnoho z nich učíme s tím, jak rosteme.

Je také důležité zmínit, že pro naše účely budeme používat tohle schéma pouze jako pomůcku. Emoční inteligence není obor, který byste mohli nějako formálně trénovat.

Nechme psychology, ať se hádají o žargonu a modelech. Pojďme prozkoumat, co každá z těchto kategorií znamená a jak je můžeme v našem životě vylepšit.

 

SEBEUVĚDOMĚNÍ

Předtím, než se pustíte do čehokoliv jiného, musíte vědět, co jsou vaše emoce zač. Zlepšení sebeuvědomění je prvním krokem k identifikaci jakékoliv oblasti problémů, které čelíte.

Zde je pár způsobů, které vám poradí, jak sebeuvědomění vylepšit:

  • Veďte si deník: Článek na jednom blogu o kariérních dovednostech doporučuje začít s psaním vašich emocí do deníku. Na konci každého dne napište, co se vám stalo, jak jste se cítili a jak jste se s tím vypořádali. Pravidelně si deník prohlížejte a zapisujte si jakékoliv trendy, kterých si všimnete, nebo jakoukoliv přehnanou reakci.
  • Požádejte o názor ostatní: Co se týče sebevnímání, názory ostatních můžou být neocenitelné. Zkuste poprosit pár lidí, kteří vás znají dobře, aby vám řekli, kde si myslí, že jsou vaše silné a slabé stránky. Napište si, co vám řekli, a opět hledejte mezi těmito informacemi nějakou spojitost. Co je nejdůležitější – nehádejte se s nimi. Přece hledáte jiný úhel pohledu, nechcete slyšet to, co si myslíte vy.
  • Zpomalte (nebo meditujte): Právě když nemáme čas se na chvíli zastavit nebo zpracovat své emoce, mají tendenci vymykat se kontrole. Příště, až budete na něco emočně reagovat, se předtím zkuste na chvíli odmlčet (pokud komunikujete online, tak je to mnohem jednodušší). Abyste zpomalili svůj mozek a dali tím prostor k nadechnutí vašemu emočnímu stavu, můžete zkusit meditaci.

sunset-691848_1920

Pokud jste nikdy nezkoušeli úmyslné sebeuvědomění, tyto tipy by vám měly být praktickou pomocnou rukou.

Já mám svou strategii, chodím na dlouhé procházky nebo si povídám sám se sebou o tom, co mě trápí.

Stává se mi často, že si díky mluvení se svým druhým imaginárním já lépe uvědomím, co mě doopravdy štve.

Je důležité hledat problém v sobě a ne jen v okolním světě.

 

SEBEŘÍZENÍ

Jakmile zjistíte, jak vaše emoce fungují, můžete začít přemýšlet nad tím, jak je ovládat.

Kdo ovládá své emoce, dokáže kontrolovat výbuchy vzteku, umí rozpoznat externí spouštěče, ale taky vnitřní pohnutky, které vedou k přehnaným reakcím, a jednoduše umí dělat to, co je nejlepší pro jeho potřeby.

Jeden z klíčových způsobů jak zvládat své emoce je změnit způsob, jakým si k sobě emoce pustíte.  Určitě jste slyšeli radu, že když jste naštvaní, máte dýchat zhluboka a počítat do deseti.

Musím říct, že pro mě jako člověka, který si prošel těžkými depresemi a zdrcujícím hněvem, je tahle rada k ničemu (ovšem pokud vám to funguje, tím lépe pro vás).

Nicméně způsobení šoku vaší psychice může pomoct. Pokud se cítíte letargicky, jděte si zacvičit. Pokud jste zamotaní v emocionální pasti, dejte si facku, ať se z toho dostanete.

Cokoliv, co váš systém lehce šokuje nebo vyruší momentální stav, může pomoct.

man-742766_1920

Lifehacker Adam Dachis doporučuje převést emocionální energii do něčeho produktivního. Je v pořádku dusit zdrcující emoce v sobě, pokud není vhodná doba je pustit ven, ale jen na chvíli.

Pokud se rozhodnete své emoce pustit ven, místo bezvýznamného ventilování je proměňte v motivaci.

Nedávno jsem začal hrát tenis, jen tak pro zábavu, i když jsem věděl, že nikdy nebudu dost dobrý, protože jsem začal příliš pozdě.

S postupem času jsem se trošku zlepšil, takže poznám, když hraju špatně, a to mě pak štve. Když hraju s někým, komu to jde mnohem lépe, tak se opravdu jen stěží ovládám, abych se nenaštval.

Co s tím – radši, než abych vybuchl vzteky, si to poznamenám a použiji to, abych se donutil více trénovat a byl příště lepší.

Ať už jde o sport, práci nebo každodenní život, často se stává, že jsme spokojení s výkony, které podáváme, a zapomínáme na to, že vždycky je prostor pro zlepšení.

Když jste naštvaní, využijte to k tomu, abyste se v něčem zlepšili.  

Nemůžete vždycky kontrolovat, proč se cítíte tak, jak se cítíte, ale můžete kontrolovat své reakce. Pokud máte problémy s tím, že jste moc impulzivní, hledejte řešení, když jste v klidu.

Pozor, ne všechny emoce se dají ventilovat. Mé problémy s depresí mě naučily, že některé emoce zůstanou i dlouho poté, co je vypustíte ven.

Nicméně najdou se okamžiky, kdy jsou tyto emoce méně intenzivní – využijte tyto okamžiky a hledejte pomoc, řešení.

 

MOTIVACE

O motivaci se mluví hodně. Pokud však mluvíme o motivaci ve vztahu k emoční inteligenci, nemyslíme tím jen sebrání energie k tomu, abychom šli něco dělat.

Mluvíme o vnitřním pohonu, který nás žene, abychom něco dokázali.

Tím pohonem není jen nějaký dobrý pocit. Jak dnes psychologie vysvětluje, v mozkové kůře existuje místo, které se aktivuje už jen při pouhém pomyšlení na dosáhnutí smysluplného cíle.

Ať už je náš cíl budování kariéry, zakládání rodiny nebo tvoření nějakého umění, všichni máme něco, co v životě chceme dělat, čeho chceme dosáhnout.

Když motivace pracuje pro vás, je skutečným způsobem propojena s realitou.

Chcete založit rodinu? Motivovaní lidé začnou randit.

Chcete zlepšit svou kariéru? Motivovaní lidé se začnou vzdělávat, hledat novou práci nebo se snažit o povýšení.

hill-863446_1280

Daniel Goleman poukazuje na to, že abyste mohli začít používat motivaci ve svůj prospěch, musíte si nejdříve ujasnit své vlastní hodnoty.

Někdy jsme tak zaneprázdnění, že si ani nenajdeme čas, abychom zjistili, co vlastně ty naše opravdové hodnoty jsou.

Nebo hůř, děláme nějakou práci, která přímo odporuje našim hodnotám tak dlouho, že motivaci ztratíme úplně.

Bohužel vám nemůžu dát přesnou odpověď ohledně toho, co od života chcete, ale je hodně strategií, které můžete zkusit, abyste to zjistili.

Použijte svůj deník a hledejte okamžiky, kdy jste se cítili naplnění. Sepište věci, kterých si vážíte. A co je nejdůležitější, přijměte fakt, že některé věci v životě jsou nejisté a prostě něco vybudujte.

Fitness instruktor Michael Mantel, Ph.D doporučuje zabývat se méně takovými cíli, o kterých víte, že jich můžete dosáhnout.

A taky nezapomeňte, že všichni, kteří dosáhli něčeho, čeho chcete dosáhnout vy, toho dosáhli pomalu, během nějakého času.

 

EMPATIE

Vaše vlastní emoce jsou pouze půlkou veškerých vztahů, se kterými se setkáváte. Jasně, je to ta půlka, na kterou se soustředíte nejvíc, ale jenom proto, že sami se sebou jste každý den.

Všichni ostatní lidé, na kterých vám záleží, mají své pocity, touhy, spouště a strachy.

Empatie je nejdůležitější dovednost pro zvládání vztahů s ostatními.

Je to dovednost, která se vyvíjí celý život, ale zde jsou nějaké tipy, jak ji můžete cvičit:

  • Buďte zticha a poslouchejte: Začínáme s tím nejtěžším, protože to je zároveň i to nejdůležitější. Nemůžete zažít životy druhých, abyste jim plně porozuměli, ale můžete jim naslouchat. Při naslouchání jde o to, že necháte druhého člověka mluvit, aniž byste hned odpovídali na to, co řekl. Znamená to, že na chvíli zapomenete na předsudky nebo skepticismus a necháte druhého člověka, aby vám vysvětlil, jak se cítí. Empatie je náročná, ale každý vtah, který máte, se může zlepšit aspoň trošičku tím, že počkáte alespoň 10 vteřin, než do konverzace zasáhnete a převezmete mluvení.
  • Zaujměte vůči sobě opačný postoj: Pokud máte nějaký názor, je jednoduché si ho upevnit tím, že budete argumentovat v jeho prospěch. Pokud čelíte nějakému problému, zkuste zaujmout opačný postoj. Pokud si například myslíte, že váš šéf nejedná rozumně, zkuste ho ve své hlavě bránit. Kdybyste byli v jeho kůži, připadalo by vám jeho jednání rozumné? Už jenom to, že si takovou otázku položíte, může být začátkem k tomu, abyste pochopili názory a činy ostatních (samozřejmě se můžete taky ostatních zeptat a dostat přímé odpovědi, proč se chovají tak, jak se chovají).
  • Snažte se porozumět, ne jen vědět: Porozumění je klíčem k empatii. Jak jsme již dříve zmínili, porozumění je rozdíl mezi tím, že něco víte a pochopením, tedy tím, že se do toho opravdu dokážete vcítit. Pokud se přistihnete, že často říkáte: „Já vím, ale“, vezměte to jako indikátor, že byste se měli na chvíli odmlčet. Když vám někdo vypráví o zkušenosti, která není vaše vlastní, dávejte pozor, co vám říká, a přemýšlejte nad tím. Přemýšlejte, jaké to je žít s takovou zkušeností, a pokud vám to vrtá hlavou, můžete si o tom něco zjistit. Je v pořádku, když nestrávíte všechen svůj čas oddaní životu někoho jiného, ale věnování trochu času – i když to je jen nepodstatná myšlenka během práce – může být užitečné.

love-856201_1920

Jedna definice říká, že empatie znamená, že se zapletete do emocionální špíny druhých lidí. Umožní vám to souznění vašich a jejich zkušeností.

Je v pořádku, když máte optimistický přístup a chcete druhému poradit, ale empatie vyžaduje, ať počkáte na ten pravý okamžik.

Pokud má někdo na krajíčku nebo s vámi sdílí opravdu hlubokou bolest, nezlehčujte to a nesnažte se tišit bolest. Uvědomte si, jak se musí cítit a dejte jim prostor, aby to procítili.

 

SOCIÁLNÍ DOVEDNOSTI

Shrnout všechny sociální dovednosti v jednom odstavci celého článku je téměř nemožné.

Nicméně předchozí čtyři oblasti by vám měly pomoct vyřešit hodně sociálních problémů, se kterými se můžete potýkat.

Podle Golemana vaše sociální dovednosti ovlivňují všechno od výkonu v práci až po osobní život.

Sociální kompetence mají mnoho podob – je to víc než jen být přátelský a ukecaný. Tyto schopnosti mají široký rozsah od schopnosti vcítit se do pocitů druhých a pochopení toho, jak přemýšlejí o věcech, po schopnost být dobrý spolupracovník a týmový hráč, který dokáže jednat na úrovni.

Všem těmto dovednostem se v životě učíme. Můžeme se zlepšit v jakékoliv z nich, ale chce to čas, snahu, vůli a trpělivost. Je dobré mít nějaký vzor, někoho, kdo představuje ony schopnosti, které chceme vylepšit.

A musíme procvičovat, kdykoliv se naskytne nějaká příležitost – takovou příležitostí může být třeba i naslouchání teenagerovi.

Neznámější forma sociálních problémů: Řešení nesouhlasu.

Tady musíte otestovat všechny své dovednosti v praxi.

Detailně jsme se tímto problémem zabývali tady, ale zde jsou shrnuty základní kroky:

  • Identifikujte své emoce a zabývejte se jimi: Vždycky, když se s někým hádáte, věci se můžou rychle přiostřit. Pokud je zainteresovaná osoba rozčilená, je to první věc, kterou byste měli řešit. Najděte si čas, abyste ventilovali své vlastní rozčilení, a pak se vraťte k problému. Pokud jde o práci, může to znamenat, že si nejdříve postěžujete kamarádovi, než odepíšete šéfovi na email. V osobních vztazích partnerovi připomeňte, že vám na něm záleží, než se pustíte do hádky.
  • Zkuste si ujasnit, co je opravdový problém, až jste oba klidní: Jakmile máte zase chladnou hlavu, identifikujte, co je předmětem konfliktu. Než se vrhnete k řešení, ujistěte se, že vy i druhá osoba víte, co je vlastně problém. Navrhněte řešení, která jsou výhodná pro obě strany, a vnímejte ústupky, které druhá strana je, nebo není ochotna udělat (ale stůjte si pevně za svým).
  • Ukončete to přátelským tónem: Ať už jde o byznys nebo osobní život, vztahy fungují lépe, když všichni zúčastnění pochopili danou věc stejně. Pokud nedokážete ukončit diskuzi s pozitivním tónem, aspoň se pokuste, aby vaše poslední snaha byla kooperativní. Váš šéf, spolupracovník, nebo kdokoliv, s kým se bavíte, musí vědět, že chcete dosáhnout stejného cíle, i když na to máte jiný názor.

Ne každá interakce s jiným člověkem musí být hned konflikt. Některé sociální dovednosti zahrnují pouze poznávání nových lidí nebo socializování se s lidmi, kteří mají jiný pohled na svět než vy.

Využijete je také při hraní her. Nicméně, řešení konfliktů může být jeden z nejlepších způsobů, jak se naučit používat vaše emocionální dovednosti.

Spory se vyřeší, když víte, co chcete, dokážete to dát jasně najevo, rozumíte tomu, co chtějí ostatní, a dokážete najít řešení schůdné pro všechny.

Pokud jste dávali pozor, mohli jste si všimnout, že tahle poslední oblast zahrnuje všechny ostatní oblasti modelu emoční inteligence.

Z anglického originálu Emotional Intelligence: The Social Skills You Weren’t Taught in School přeložila Johana Kapošváryová.

 

PRAKTICKÉ TIPY
Využijte online kurzy (více než 400 lekcí zdarma) ke svému osobnímu rozvoji a získejte bezplatné členství.
(VÍCE INFORMACÍ ZDE

Získejte peněžní bonusy a výhody zdarma.
(VÍCE INFORMACÍ ZDE)

Vložit komentář