Kopřiva dvoudomá (Urtica dioica) byla odedávna považována za léčivou rostlinu s největším spektrem léčivých účinků, v dnešní době je bohužel poněkud opomíjena.

Tato nenáročná vytrvalá bylina roste jako plevel na nejrůznějších místech, nevadí jí slunečná poloha ani stín, nevadí jí mráz, nezničí jí plísně a nechutná žádnému býložravci.

Důvod je prostý, kopřiva je doslova nabita bioaktivními látkami, které jí chrání před všemi vnějšími vlivy i patogeny a právě díky obsahu těchto látek má tak úžasný širokospektrální léčivý účinek.

Obsahuje velké množství polyfenolů – silných antioxidantů.

Roste od časného jara do pozdního podzimu, sběr je ale doporučen pouze do půli května, neboť po tomto období má už příliš vysoký obsah dusičnanů, sbírají se mladé rostliny před rozkvětem.

Kopřiva: obsah účinných látek

Kopřiva dvoudomá obsahuje chlorofyl, kyselinu křemičitou, třísloviny, histamin, serotonin, flavonoidy, glukonidiny, kyselinu octovou, kyselinu mravenčí, vitamíny A, B, C a K, vápník, hořčík, draslík, železo, fosfor a fytoncidy.

Všechny tyto složky spolu působí synergicky, vzájemně zesilují své léčivé účinky.

Polyfenolické antioxidační látky jí přímo předurčují jako prevenci celého spektra civilizačních nemocí, konzumace jednoho šálku kopřivového čaje denně vydatně pomáhá.

Léčivé účinky kopřivy

Čaj nebo tinktura z kopřivy dvoudomé čistí krev a díky obsahu železa léčí chudokrevnost.

Má blahodárný vliv na funkci slinivky břišní, snižuje hladinu krevního cukru a brání rozvoji zhoubných onemocnění.

Léčí žaludeční vředy, které mohou být příčinou vzniku rakoviny žaludku, tím je dobrou prevencí této nemoci, má také blahodárný účinek na urologický systém.

kopřiva účinky

Léčí nemoci močových cest i ledvinové kameny, pomáhá při nemocech jater – čistí je a udržuje jejich správnou funkci, pomáhá při nemocech žlučníku a sleziny.

Příznivě ovlivňuje funkci kardiovaskulárního systému, díky svému složení léčí nemoci plic, revmatoidní artritidu a dnu.

Díky obsahu histaminu pomáhá při alergiích, má blahodárné účinky nejen na růst vlasů, používání odvaru z kopřivy má velký vliv na lesk i zdraví vlasů.

Koupání v kopřivovém odvaru pomáhá při zúžení cév dolních končetin.

Bývá hojně využívána při jarních očistných kúrách, pomáhá odstranit únavu a vyčerpanost, dodává energii, naprosto ideálním doplňkem při těchto kúrách je šťáva z červené řepy.

U mužů pomáhá řešit problémy se zvětšenou prostatou, její léčivé účinky na tento orgán zesilují účinky zinku.

Příprava čaje z kopřivy dvoudomé

Vrchovatou čajovou lžíci sušené byliny nebo půl hrsti čerstvé přelijte 250 ml vařící vody a nechte louhovat 5 – 7 minut, poté přeceďte.

Kopřivový čaj

Čaj popíjejte vlažný dvakrát až třikrát denně vždy půl hodiny před jídlem. Kopřiva může být také užívána ve formě tinktur, často bývá přidávána do čajových směsí.

Kopřiva jako jídlo i nápoj

Na jaře má kopřiva dvoudomá širokospektrální využití v kuchyni, dají se z ní uvařit báječná chutná a zdravá jídla.

Polévka nebo špenát z mladých kopřiv, omelety, přidává se jako náplň do masových závitků nebo rolád, naprosto úžasný je kopřivový nákyp.

Kopřivový nákyp recept

Budete potřebovat 1 velkou cibuli, 15 dkg anglické slaniny, 5 hrstí čerstvých mladých kopřiv, 5 rohlíků z předešlého dne, 3 vejce, 250 ml mléka, 2 kávové lžičky majoránky, 1 kávovou lžičku tymiánu, 3 velké stroužky česneku, pepř, sůl, olej (nejlépe olivový pro tepelné zpracování).

Postup přípravy: rohlíky nakrájejte na kolečka, dejte do mísy, pokapejte olejem, zalijte vlažným mlékem, ve kterém jste rozšlehali žloutky, mírně osolte a přidejte lisované stroužky česneku společně s kořením, dobře promíchejte a nechte půl hodiny stát.

Kopřivy operte, spařte, nakrájejte nadrobno a přidejte do této směsi. Cibuli nakrájejte, nechte zpěnit a přidejte na kostičky nakrájenou slaninu, opečte.

Vzniklou směs vmíchejte do rohlíkového těsta, přidejte 3 vyšlehané bílky a dejte péct do vymazaného pekáčku do předehřáté trouby na 180 stupňů na 45 minut, poté vyndejte a nechte vychladnout.

Vynikajícím životabudičem je kopřivové smoothie, dodá organismu velké množství prospěšných látek i energii.

kopřivové smoothie

Kopřiva jako hnojivo

Výluh nebo jícha z kopřivy dvoudomé jsou pro zahrádkáře neocenitelným pomocníkem, díky vysokému obsahu minerálů je skvělým přírodním hnojivem, pravidelné přihnojování půdy přináší zdravou úrodu a vysoké výnosy.

Štítky