1. V poslední době jsme mohli o travelhackingu zaslechnout celkem velké množství informací, jak byste tento pojem popsal vy?

Dobrý den, ano, je to tak. Travel hacking tu byl vlastně vždy. Lidé se vždy snažili ušetřit při cestování. Akorát nyní se tomu říká travel hacking. Já bych ho definoval jako umění cestovat velmi levně nebo zadarmo s maximem zážitků.

  1. Jak často cestujete?

Nepatřím zrovna k těm, co stráví na cestách celý rok. Dalším takovým buzzwordem je digitální nomádství, které se k travel hackingu váže. To by mohlo čtenáře také zajímat. Digitální nomádi jsou lidé, co pracují na cestách ze svého počítače. Moje nejdelší cesta byly 2 měsíce v jihovýchodní Asii, což není nic moc v porovnání s lidmi, kteří cestují třeba 2 roky. Vždy někam vyrazím, když mám chuť.

  1. S kým nejčastěji cestujete a proč?

Nejčastěji cestuji pouze sám. Má to mnoho výhod. Zážitek je takový opravdovější, dostanete se na místa, kam byste se ve skupině nedostali. Tu vás člověk, kterého potkáte na cestě, pozve na party na střeše mrakodrapu v New Yorku, někdy vás zase nějaký domorodec pozve k sobě na oběd a vy se naučíte jíst rukama. Když cestujete sami, nemusíte dělat kompromisy a domlouvat se na tom, co budete dál dělat. Prostě to uděláte.

  1. Dá se říct, kolik vám travelhacking na jednom zájezdu ušetří peněz?

Základem travel hackingu je si zajistit letenku, ubytování sám. Pomocí Travel hackingu můžete cestovat velmi levně např. sdíleným autem Blablacar.com, nebo i zadarmo (stopem, když někomu převezete auto z jednoho místa na druhé, nebo pěšky) bydlet přes Couchsurfing.com či v hostelech a letenku si koupit takovou, která stojí třeba třetinu ceny. Letenky jsou kapitola sama o sobě. Včera jsem četl zajímavý článek o travel hackerovi, co létá úplně zadarmo. Vyšlo to na Rolling Stone.

  1. Je možné, aby zkušený travelhacker ovlivnil cenu letenky, například ovlivněním výše palivového příplatku? Máte s tím zkušenosti?

Říká se tomu fuel dumping. Letenka se skládá z mnoha různých poplatků a většinou tím nejtučnějším z nich je palivový příplatek (fuel surcharge). Takovýto tuk můžete z letenky odříznout různými triky. Např. přidáním levného letu na konec, na který ani nenastoupíte nebo tím, že hledáte takové letenky, kde část cesty obsluhuje partnerská aerolinka. Těch triků je více. Píši o tom na mém blogu Cestikon.cz.

  1. Kolik času věnujete vyhledávání levných letenek?

Každý den projíždím fóra a weby s akčními letenkami. Aktivně vyhledávám pouze, když chci někam letět. Často se ale nechám inspirovat nějakou akcí. Nedávno byl chybný tarif na za 123 euro Benátky-Bangkok. Autobusem dojedete do Benátek, tam pobudete pár dní a pak si zaletíte do Thajska a vyjde vás to jako běžná dovolená v létě. Alespoň tak bych to udělal.

  1. Na kolika internetových stránkách hledáte levné a chybové letenky? Doporučíte nějaké našim čtenářům?

Rozhodně. Mám olikované Facebookové stránky českých travel blogů. Nejlepší jsou akcniletenky.com a cestujlevne.com, potom je velmi dobrý holidaypirates.com, secretflying.com a fly4free.com. Nejvíce vám dá, když proniknete do tajů diskuzního fóra Traveltalk.com. Na blogu mám seznam všech travel blogů a fór na celém světě.

  1. Máte nějaký základní seznam věcí, které s sebou berete na každou cestu? Co do něj patří?

Seznam nemám, ale snažím se toho brát co nejméně. Na svou poslední dvouměsíční cestu do Thajska, Kambodži a Vietnamu jsem si vzal svůj batoh Rush 72, který je možné si vzít do kabiny letadla. Chci si ale pořídit ještě menší. Potkal jsem jednu ženu ve Vietnamu, s níž jsem udělal i rozhovor (taky je na blogu), která cestovala pouze s malým baťůžkem, jakoby si vyšla na koupaliště. Jmenuje se Miina. Cestovatel Rolf Potts zase cestuje úplně bez zavazadel. Má pouze cestovní vestu s kapsami, kam všechno schová.

11879645_10203914327972752_2032892497_o

  1. Máte nějakou zábavnou historku, o kterou byste se s námi chtěl podělit?

Jednou jsem dorazil v noci do San Franciska, měl jsem tehdy ještě takový ten velký kufr na kolečkách a jedno kolečko mu odešlo. Měl jsem v plánu se projít a „poznat“ město, ale to jsem netušil, přes jaké ghetto moje cesta vedla. Rozpadlá auta, prostitutky, gangsteři, kteří na mě pořvávali. Po cestě se ke mně přidala nějaká černoška. Pak za námi přišel nějaký mladík a ptal se, jestli nemáme pervitin. To jsem se otočil zpátky a s kvílejícím kufrem se vrátil zpátky k vlaku, kde jsem si chytil taxíka. Příjezdy jsou pro mě vždy těžké.

  1. Který svůj výlet považujete za nejvýhodnější a na kolik peněz vás vyšel?

Díky chybnému tarifu Alitalie jsem letěl do Tokia za 6427 Kč. Našel jsem to na akcniletenky.com.

  1. Jakým způsobem poznáváte cizí kultury a seznamujete se s „domorodci“?

Používám k tomu technologie. Dopředu si napíšu lidem z Couchsurfingu, interpals.net či na Facebooku, jestli by mi ukázali svoje město. Vždy se někdo najde.

  1. Které destinace vám osobně přijdou nejzajímavější a kam se chystáte na vaši další cestu?

Zajímavé je to všude na světě. I doma. Stačí se na to dívat takovým tím zvídavým pohledem. Opravdu každé místo může být super, ale obecně Jižní Amerika a jihovýchodní Asie je nej.

  1. Pokud by se naši čtenáři rádi dozvěděli o travelhackingu více než z našeho rozhovoru, jaké zdroje byste jim doporučil?

Doporučil bych jim knihu, kterou jsem nedávno publikoval. Jmenuje se Cestikon (Jako lexikon, ale pro cestování). Je v ní seznam všech zajímavých webů a triků, jak ušetřit. Je k dostání ve všech knihkupectvích.

11897137_10203914327812748_423795652_n

Nadchli jsme vás pro travel hacking a chcete se o něm dovědět více? Sledujte Václava Papouška a Cestikon na www.cestikon.cz, na facebooku, twitteru

 

PRAKTICKÉ TIPY
Využijte online kurzy (více než 400 lekcí zdarma) ke svému osobnímu rozvoji a získejte bezplatné členství.
(VÍCE INFORMACÍ ZDE

Získejte peněžní bonusy a výhody zdarma.
(VÍCE INFORMACÍ ZDE)

Vložit komentář