Nenápadný keř z Venezuely, guarana, posiluje nervy a pomáhá udržovat pozornost a bdělost. Co ještě umí?

Paulinie nápojná neboli guarana je drobný popínavý keř původem z Venezuely a severní Brazílie, který na první pohled ničím nevyniká.

Nenápadného keříku pocházejícího z povodí Amazonky, s velkými listy a shluky kvítků, byste si možná ani nevšimli, ale jakmile vám padne zrak na jeho plody, zpozorníte.

Ty jsou červené a jejich semena jsou velká asi jako kávové zrno. Vypadají zvláštně, říká se jim guarana, a mají blahodárný vliv na lidský mozek.

Jako doplněk stravy je semeno guarany účinným stimulantem.

Obsahuje totiž asi dvojnásobek koncentrace kofeinu než je v kávových zrnech (2–8 % kofeinu v guaranyě ve srovnání s 1–3 % v kávě).

Po tomto zjištění se bylina začala masově pěstovat jako aditivum a proslavila se tím, že se přidává do energetických nápojů.

Zajímavost: Stejně jako u jiných rostlin produkujících kofein je jeho extrémně vysoká koncentrace v guaraně vlastně obranným mechanismem byliny, který odpuzuje býložravce od bobulí a jejich semen.

Barva plodu se pohybuje od hnědé po sytě červenou a obsahuje černá semena, která jsou zčásti pokryta bílým chvojím.

Barevný kontrast při rozříznutí plodu byl srovnáván se vzhledem oční bulvy a stal se základem mýtu vyprávěném mezi lidmi kmene Sateré-Mawé.

Ten hovoří o „Božském dítěti“, které bylo zabito hadem, přičemž jeho oči daly vzniknout této rostlině.

Stručná historie guarany aneb Nešťastné mrtvé dítě!

Slovo „guaraná“ má svůj původ v tradicích kmene Sateré-Mawé a je zkomoleninou slova „warana“, což v guaranštině znamená „ovoce jako oči lidí“, nebo „oči bohů“.

guarana plody

Podle mýtu připisovaného kmeni Sateré-Mawé má domestikace guarany původ v dávné tragédii.

Božstvo kdysi zabilo milované vesnické dítě. Aby utěšil vesničany, vytrhl benevolentnější bůh dítěti levé oko a zasadil ho do lesa, kde vyrostlo v podobě divoké odrůdy guarany.

Bůh pak dítěti vytrhl i pravé oko a zasadil ho přímo do vesnice, čímž vznikla domestikovaná guarana.

Zajímavost: Guarani připravují z rostliny bylinný čaj loupáním, praním a sušením semen, která poté rozdrtí na jemný prášek. Prášek se hněte i do těsta a poté se tvaruje do válečků. Tento produkt, známý jako chléb guaraná, se nastrouhá a poté spolu s cukrem ponoří do horké vody, aby vznikl tradiční brazilský nápoj.

Dobrodružství guarany – Cesta od rituálního tonika k nejoblíbenější přísadě energy drinků!

Na začátku historie guarany se sušené listy a plody drtily a ředily s tekutinou za vzniku rituálního tonika.

Toto využití nemělo dlouhého trvání a celkem brzy se rozemletý prášek začal přidávat do těsta a péct jako chléb, nebo připravovat jako nápoj.

K přípravě tradičního nápoje guaraná se musí ztvrdlý chléb nastrouhat rybí kostí, nebo malým kouskem plochého kamene.

Prášek se buď shromažďuje na kusu papíru, nebo padá přímo do nádoby obsahující vodu.

Měšťané i venkované v povodí řeky Maués obvykle pijí šálek guarany, když ráno vstanou, a pak čekají hodinu nebo dvě než posnídají černou kávu, sušenky a chleba.

Guarana se na počátku 20. století proměnila z tinktury a doma připravovaného nápoje na masově vyráběný energetický nápoj.

Sycený nápoj s guaranou se často mísil s další bylinou, bahmou, aby vznikla pochutina posilující soustředění a oddalující únavu.

„Guaranová soda“ se zpočátku prodávala hlavně v jižní Brazílii, ale mnoho dalších nezávislých stáčíren brzy začalo vyrábět své vlastní verze.

Zhruba v posledním desetiletí se začaly prodávat nápoje guarana připravené v mixéru s drceným ledem.

Složení energetického nápoje se u jednotlivých prodejců liší, ale obecně obsahuje ořechy, jako jsou kešu, arašídy nebo para, sušené mléko, afrodiziakální kořeny a prášek nebo sirup z guarany.

Někteří přidávají ovoce, jako je avokádo nebo syrová křepelčí vejce.

„Guarana smoothies“ připravovaná v kavárnách v brazilské Amazonii jsou povznášející a občerstvující, svou strukturou a účinkem jsou podobná frappuccinu podávanému v espresso kavárnách kdekoli jinde ve světě.

Nutrienty v guaraně – Vyvážené množství proteinů a antioxidantů podporující zdraví!

Zralé plody guarany jsou velké asi jako bobule kávy. Podobají se lidskému oku, s červenou skořápkou obalující černé semeno z poloviny zakryté bílým chmýřím.

Obsahují působivou řadu stimulantů, jako je kofein, teofylin a teobromin. Guarana se může pochlubit také antioxidanty, jako jsou třísloviny, saponiny a katechiny.

Zajímavost: Dnes se 70 % guarany používá v nápojovém průmyslu k výrobě nealkoholických a energetických drinků, zatímco zbývajících 30 % se mění na prášek, kterým se nejčastěji plní doplňky stravy.

Plod guarany obsahuje vonné pryskyřice a malé množství oleje a vody.

Nejdůležitějšími sloučeninami jsou ale tzv. stimulanty, kam řadíme teofylin, teobromin a kofein.

Pojďme si k nim říci něco bližšího.

  1. Teofylin

Léčivá látka používaná k zmírnění respiračních onemocnění, nejčastěji CHOPN (chronická obstrukční plicní nemoc) a astmatu.

Má ale spoustu nežádoucích účinků, proto se dnes do léčiv přidává jen zřídka.

Zajímavost: Guarana obsahuje ani ne půl procenta teofylinu na sto gramů prášku, takže o vedlejších účincích nemůže být řeči. Naopak pomáhá uvolňovat křeče hladkého svalstva, zesiluje práci srdečních komor, nebo působí protizánětlivě (mírně).

  1. Teobromin

Alkaloid kakaovníku, který je obsažený zejména v čokoládě. V guaraně, čajovníku nebo bylině gotu kola je obsažen jen ve stopovém množství.

Má podobné vlastnosti jako kofein, je to celkem silný stimulant, což dokazují i vědecké studie, podle nichž uživatelé při dávkách 0,8 až 1,5 g za den (= 50 až 100 g kakaa) zaznamenávají pocení, třes a silné bolesti hlavy.

Zajímavost: Požijeme-li např. doplněk stravy s dávkou teobrominu 250 mg za den, výrazně se nám zhorší nálada, zažijeme rozmazané vidění a točení hlavy.

  1. Kofein

Nejzásadnější stimulant vůbec, kofein může mít pozitivní i negativní účinky na zdraví.

Může léčit a předcházet poruchám dýchání nedonošených novorozenců a mít mírný ochranný účinek proti některým nemocem, včetně Parkinsonově nemoci.

Někteří lidé pociťují poruchy spánku nebo úzkost, pokud konzumují kofein, jiní naopak vykazují nepatrné zlepšení usínání a redukci úzkosti.

Kofein může vyvolat mírnou formu drogové závislosti – spojenou s abstinenčními příznaky, jako je ospalost, bolest hlavy a podrážděnost – když jej jedinec přestane užívat poté, co jej přijímal denně.

Při chronickém nadužívání se rozvíjí účinky zvýšeného krevního tlaku a srdeční frekvence a zvýšený výdej moči.

Zajímavost: Ve 100 gramech guarany nalezneme 3 až 6 % kofeinu, což není v pravdě málo. Právě díky tomu se přidává do energetických nápojů, které mají za úkol oddálit únavu, zesílit soustředění a pozornost a udržet mozek v bdělém stavu.

10 vědecky potvrzených účinků guarany – Posílení bdělosti, pozornosti a soustředění!

Guarana je odnepaměti takřka synonymem pro kofein, tedy látku povzbuzující mozek a nervy.

Tak jako tak jde o silný stimulant, který nenechá únavu a ospalost, aby vás pohltila.

Kolem guarany se v posledních letech vyrojilo mnoho nepodložených tvrzení, která je načase buď potvrdit, nebo vyvrátit.

Zde je desítka účinků guarany sepsaná tak, jak je postupně schvalovaly přímo zainteresované vědecké týmy.

S čím vším nám bylina může pomoci?

1) Bohatá na antioxidanty, guarana bojuje proti volným radikálům a oxidačnímu stresu

Guarana je plná sloučenin, které mají antioxidační vlastnosti. Patří mezi ně kofein, teobromin, třísloviny, saponiny a katechiny.

Vědci podotýkají, že guarana má antioxidační profil podobný zelenému čaji, který se na boj s oxidačním stresem doporučuje nejčastěji.

Zajímavost: Antioxidanty neutralizují potenciálně škodlivé molekuly zvané volné radikály. Tyto molekuly interagují s částmi buněk a způsobují poškození související se stárnutím, srdečními chorobami, rakovinou a dalšími nemocemi.

Studie zjistily, že antioxidační vlastnosti guarany hrají důležitou roli v boji proti růstu rakovinných buněk a snižují riziko srdečních onemocnění a stárnutí kůže.

2) Může snížit únavu a zlepšit soustředění

Guarana je známá především jako přísada do oblíbených energetických nápojů. Je to vynikající zdroj kofeinu, který pomáhá udržet koncentraci a duševní energii.

Semena guarany totiž obsahují čtyřikrát až šestkrát více kofeinu než kávová zrna.

Zajímavost: Kofein blokuje účinky adenosinu, což je sloučenina, která pomáhá vašemu mozku relaxovat. Váže se na adenosinové receptory, brání jejich aktivaci, čímž způsobí oddálení nástupu únavy a vyčerpáná.

Studie zjistila, že lidé, kteří užívali vitamínový doplněk obsahující guaranu, se cítili méně unavení při absolvování několika testů, ve srovnání s těmi, kteří užívali placebo.

Zajímavé je, že výzkumy ukazují, že guarana dokáže snížit duševní únavu způsobenou léčbou rakoviny, a to bez významných vedlejších účinků.

3) Guarana vám může pomoci učit se lépe a rychleji

Výzkum ukázal, že guarana může zlepšit vaši schopnost učit se a pamatovat si nové poznatky.

Jedna studie sledovala účinky různých dávek guarany na náladu a učení.

Účastníci nedostali buď žádnou guaranu, 37,5 mg, 75 mg, 150 mg nebo 300 mg. Lidé, kteří dostali 37,5 mg nebo 75 mg guarany, dosáhli nejvyššího skóre v testu.

Zajímavost: Vzhledem k tomu, že nízké dávky guarany poskytují rovněž nízké dávky kofeinu, má se za to, že za posílení soustředění a schopnosti učit mohou i jiné sloučeniny obsažené v bylině.

Jiná studie porovnávala guaranu se ženšenem, další sloučeninou posilující mozek.

Přestože oba produkty zlepšily paměť a výkonnost při testech, tak lidé, kteří dostávali guaranu, věnovali více pozornosti svým úkolům a dokončili je rychleji.

4) Ukázalo se, že guarana může podporovat hubnutí

Obezita je ve světě zdraví stále větším problémem, protože je spojována s mnoha chronickými onemocněními, včetně srdečních chorob, cukrovky 2. typu a rakoviny.

Zajímavé studie potvrdily, že guarana může pomoci podporovat hubnutí.

Zajímavost: Guarana je totiž bohatým zdrojem kofeinu, který může zrychlit celkový metabolismus o 3 až 11 % během 12 hodin. Rychlejší metabolismus znamená, že vaše tělo spálí více kalorií a ztratí velkou část svých tukových zásob.

Další studie zjistila, že guarana potlačuje geny, které podporují produkci tukových buněk, na druhou stranu podporuje geny, které zpomalují tvorbu tukových zásob.

Tyto poznatky byly provedeny pouze na hlodavcích, účinky guarany na produkci tukových buněk u lidí však zůstávají nejasné.

5) Prášek z guarany dokáže ulevit od chronického průjmu a léčit zácpu

Guarana se po staletí používá jako přírodní žaludeční tonikum k léčbě zažívacích problémů, jako je chronický průjem a zácpa.

Guarana prášek

Dokáže ulevovat od průjmu, protože je bohatá na třísloviny a rostlinné antioxidanty, a to jak ve formě tablet, prášku i tinktury.

Zajímavost: Taniny jsou známé svíravými vlastnostmi, což znamená, že mohou stahovat tkáň. Třísloviny zadržují vodu ve stěně trávicího traktu a omezuje její vylučování do střev. Tím pádem eliminují frekvenci průjmových epizod.

Na druhou stranu je guarana bohatá na kofein, který působí jako přírodní projímadlo.

Stimuluje peristaltiku, aktivuje kontrakce ve svalech tenkého i tlustého střeva. To může zmírnit zácpu.

To vše znamená, že nízké dávky guarany poskytují málo kofeinu, takže je pravděpodobnější, že bude mít účinek proti průjmu.

Vysoké dávky poskytují více kofeinu a tím pádem mají spíše projímavé účinky.

6) Extrakt z guarany zlepšuje zdraví srdce a eliminuje riziko srdečních chorob

Onemocnění srdce je ve světě zodpovědné za jedno ze čtyř úmrtí.

Guarana může snížit riziko srdečních onemocnění dvěma způsoby:

  1. Antioxidanty v guaraně napomáhají průtoku krve a mohou předcházet krevním sraženinám.
  2. Studie ukázaly, že guarana snižuje oxidaci „špatného“ cholesterolu. Oxidovaný cholesterol přispívá k hromadění plaku v tepnách, s čímž si právě guarana dokáže poradit.

Dospělí, kteří konzumují guaranu, mají až o 27 % méně oxidovaného cholesterolu než dospělí, kteří semena tohoto ovoce nejedí.

Většina výzkumů o souvislosti mezi zdravím srdce a guaranou však pochází ze studií v laboratorních podmínkách. Před vydáním oficiálního doporučení je zapotřebí více studií na lidech.

7) Guarana poskytuje úlevu od chronické i akutní bolesti

V historii byla guarana používána amazonskými kmeny jako lék proti bolesti. Vlastnosti guarany tišící bolest jsou způsobeny jejím vysokým obsahem kofeinu.

Kofein váže a blokuje adenosinové receptory, čímž potlačuje aktivní i chronickou bolest.

Zajímavost: Existují dva receptory – A1 a A2a – a ty se podílejí na stimulaci bolesti. Když se kofein naváže na tyto receptory, snižuje pocity bolesti. To je důvod, proč se kofein běžně vyskytuje v mnoha volně prodejných lécích proti bolesti a analgetikách.

8) Guarana prokazatelně zlepšuje vzhled pokožky

Díky svým silným antioxidačním a antimikrobiálním vlastnostem je guarana oblíbená v kosmetickém průmyslu jako přísada do krémů proti stárnutí, pleťových vod, mýdel a vlasových přípravků.

Zajímavost: Obsah kofeinu napomáhá prokrvení pokožky. Studie ukázaly, že antioxidanty v guaraně významně snižují poškození kůže související s věkem.

A co víc, studie na zvířatech naznačují, že kosmetika obsahující guaranu může snížit ochabnutí tváří, zlepšit napjatost pokožky a minimalizovat vrásky kolem očí.

9) Tinktura z guarany má protirakovinné vlastnosti

Rakovina je onemocnění charakterizované nekontrolovaným růstem buněk.

Studie na zvířatech naznačila, že guarana může chránit před poškozením DNA, potlačovat růst rakovinných buněk a dokonce vyvolat jejich buněčnou smrt.

Zajímavost: Jedna studie zjistila, že laboratorní myši, které se krmily guaranou, měly o 58 % méně rakovinných buněk a téměř pětinásobný nárůst smrti rakovinných buněk ve srovnání s myšmi, které guaranu nedostávaly.

Další studie zjistila, že guarana potlačuje růst rakovinných buněk v tlustém střevě a také stimuluje jejich smrt.

Vědci se domnívají, že potenciální protirakovinné vlastnosti guarany pramení z jejího obsahu xantinů, což jsou sloučeniny podobné kofeinu a teobrominu.

POZOR! Ačkoli jsou výsledky studií na zvířatech slibné, je zapotřebí více výzkumu založeného na lidech.

10) Guarana má prokazatelné antibakteriální vlastnosti

Guarana obsahuje mnoho sloučenin, které mohou inhibovat nebo zabíjet škodlivé bakterie.

Jednou z těchto bakterií je Escherichia coli, která běžně žije ve střevech lidí a zvířat. Většina těchto bakterií je neškodná, ale některé mohou způsobit průjem nebo jiná onemocnění.

Zajímavost: Studie také zjistily, že guarana může potlačit růst Streptococcus mutans, bakterie, která přispívá k tvorbě zubního plaku a zubního kazu.

Předpokládá se, že kombinace kofeinu a rostlinných sloučenin, jako jsou katechiny nebo taniny, je zodpovědná za antibakteriální účinky guarany.

Další účinky guarany se doposud prozkoumávají v zahraničních vědeckých týmech.

Zatím to vypadá, že:

  • Zvyšuje produkci energie a posiluje kognici,
  • Podporuje zdraví jater a pomáhá čistit vnitřní orgány,
  • Pomáhá při horečce a dokáže zmírnit symptomy zánětu,
  • Dokáže zlepšit náladu,
  • Chrání před očními poruchami souvisejícími s věkem (např. makulární degenerace, šedý zákal a glaukom).

Možné nežádoucí účinky guarany – Nízká toxicita, ale několik vedlejších účinků se najde!

Guarana má vynikající bezpečnostní profil, to ale neznamená, že je stoprocentně bez rizik.

Výzkum ukazuje, že má nízkou toxicitu v nízkých až středních dávkách, ve vysokých dávkách ale může způsobit vedlejší účinky podobné těm, které pozorujeme při nadměrném příjmu kofeinu, včetně:

  • Bušení srdce,
  • Nespavosti,
  • Bolesti hlavy,
  • Záchvatů úzkosti,
  • Lehkých depresí,
  • Nervozity,
  • Žaludeční nevolnosti a
  • Třesu.

Stojí za zmínku, že kofein může být návykový a ve vysokých dávkách pravděpodobně povede k závislosti.

Těhotné ženy by se měly vyhýbat nebo omezit příjem guarany, protože kofein může procházet placentou.

Příliš mnoho kofeinu dokáže způsobit abnormality růstu dítěte nebo zvýšit riziko potratu.

Zajímavost: Ačkoli guarana nemá žádné doporučené dávkování, většina výzkumů na lidech zjistila, že dávky v rozmezí 200 až 275 mg poskytují největší zdravotní výhody spojené s guaranou.

Jak užívat guaranu – Koncentrovaný prášek, tinktura, nebo klasické tablety jako doplněk pestré stravy?

Pro někoho může být těžké zařadit syrové ovoce do každodenní rutiny, proto existuje mnoho dalších (přístupnějších) způsobů, jak dostat guaranu do jídelníčku.

Nejoblíbenější je ve formě doplňků stravy, ať už jako pilulka nebo koncentrovaný prášek.

V lékárně seženete velká balení prášku z guarany, které si můžete dávkovat klidně několik měsíců bez přestávky.

Nejlepší dávkování pilulek guarany je předmětem sporů mnoha vědeckých týmů.

Po letech výzkumu se shodly na doporučené dávce minimálně 250 až 300 mg denně, ale pro nejlepší výsledky stejně doporučují buď silnější produkt, nebo větší množství.

POZOR si máte dát na „předávkování“, čímž byste do oběhu dostali příliš mnoho kofeinu, a to by mohlo být nepříjemné.

Pokud dáváte přednost prášku z guarany, je skvělé, že tento se dá využít k přípravě různých nápojů, ať už běžného smoothie nebo koktejlu, případně jej můžete vyzkoušet v některých receptech.

Proč nezkusit ranní smoothie z guarany, speciální sušenky s guaranou na svačinu, nebo čokoládové lanýže s guaranou, které si můžete dopřát coby dezert!

Tip: Při výběru nejlepšího guaranového doplňku dbejte na to, abyste si vybrali ten, který je přírodní a neobsahuje žádná přidaná plniva, pojiva nebo jiné nežádoucí přísady. Důrazně se také doporučuje nekupovat je z obchodu, kterému nedůvěřujete, abyste se vyhnuli neobvyklým vedlejším účinkům v důsledku špatného složení nutrientů.

Značně odlišným způsobem použití guarany je kožní podání. Řeč je o různých krémech, tinkturách, tělových mlékách, mastech a šamponech.

Do všech těchto přípravků se guarana přidává, protože obsah saponinů a kofeinu účinně oddaluje stárnutí.

Považte následující možnosti využití:

  • V krémech proti vráskám,
  • V emulzích oddalujících znaky stárnutí pleti,
  • V krémech proti celulitidě (kofein je účinný proti pomerančové kůži),
  • V antibakteriálních mýdlech k zvláčnění pokožky,
  • V šamponech a kondicionérech k posílení vlasového vlákna,
  • V kosmetice určené pro senzitivní aknózní pleť.
  • V mastech na podporu hojení a mírnému ústupu bolesti.