Acai neboli euterpe brazilská nebo kapustoň brazilská je amazonská palma plodící bobule celosvětově známé právě pod názvem acai.

Jde o hojně využívaný strom, z něhož amazonští domorodci zpracovávají jak plody tak vnitřek růstového vrcholu, který je znám pod pojmenováním „palmové zelí“.

Tamní obyvatelé jsou schopni využít všechny části palmy euterpe, a to následujícím způsobem:

  • Odvar ze semen a listů se popíjí při vysokých horečkách,
  • Zapečené „palmové zelí“, tj. jedlé jádro růstového vrcholu, se mixuje a směs se přikládá na rány po štířím bodnutí ke zmírnění bolesti a otoku,
  • Šťáva vylisovaná z kmene se přikládá na hmyzí kousnutí, řezné rány a místa, co krvácejí,
  • Plody acai jsou houfně využívány k ochucování – přidávají se ke zmrzlině, do pohárů, připravuje se z nich nápoj mrkvovo-oříškové chuti a rubínové barvy, případně se praží a používají jakožto náhražka kávy,
  • Extrakt z kořeně palmy domorodci aplikují pacientům s malárií a cukrovkou.

Zajímavost: Plody acai mají nakyslou chuť a svíravý efekt. Pokud jich zkonzumujete příliš, přivodíte si průjem.

V Brazílii se z plodů acai připravují výtečné osvěžující nápoje, které na první pohled zaujmou svou krvavou barvou a překvapivě sladkokyselou chutí.

Západní civilizace ji přirovnává k příchuti mrkve a pražených oříšků.

Tip: Zatímco Brazilci popíjejí acai ve formě nápoje, v našich končinách se ovoce většinou suší a rozemílá na prášek, který se následně přidává do tablet plnících roli doplňků stravy.

Bobule acai jsou tmavě fialové a v současné době se nejčastěji používají k výrobě doplňků stravy s blahodárným účinkem na lidské zdraví.

Acai obsahuje antioxidanty, které prokazatelně chrání buňky před poškozením.

Zajímavost 2: Vědci se domnívají, že bobule acai mají více antioxidantů než brusinky, maliny, ostružiny, jahody nebo borůvky.

 

Chemické sloučeniny v acai bobulích mají vliv na zdraví, konkrétně prý:

  1. Snižují otoky,
  2. Snižují hladinu cukru v krvi a
  3. Stimulují imunitní systém.

 

Lidé běžně užívají acai tablety k:

  1. Zvýšení sportovního výkonu,
  2. Snížení vysokého cholesterolu,
  3. Pozastavení erektilní dysfunkce (ED),
  4. Boji s obezitou,
  5. Zastavení stárnutí kůže a
  6. Kontrole metabolického syndromu.

Ne všechny výše zmíněné účinky jsou vědecky prokázané.

Zaměřme se nyní na klinicky dokázané schopnosti bobulí acai, nejlépe publikované v odborném časopise.

V čem je acai tak výjimečná a opravdu si zaslouží přízvisko „superpotravina“?

 

Složení bobulí acai – K čemu jednotlivé komponenty slouží a jaký mají efekt na zdraví?

Plody palmy euterpe brazilské mají asi 1 až 2 centimetry v průměru a tmavě fialovou barvu.

Semena tvoří zhruba 80 % plodu.

Chuť bobulí acai bývá konzumenty popsána jako směs ořechů, čokolády a sladké mrkve s mírnou kovovou dochutí.

Acai neboli euterpe

Podle amerického Ministerstva zemědělství (USDA) obsahuje jedna 3gramová čajová lžička prášku s acai:

  • 20 kalorií,
  • 0,1 g bílkovin,
  • 1,5 g tuku,
  • 1 g sacharidů,
  • 1 g vlákniny,
  • 6 miligramů vápníku.

Zajímavost: Bobule acai jsou navíc bohaté na mastné kyseliny, zejména kyselinu olejovou, palmitovou a linolovou.

Přestože obsahují velmi málo celkových bílkovin, skládají se z 19 esenciálních aminokyselin a také několika sterolů, včetně:

  1. Kampesterolu,
  2. Stigmasterolu a
  3. β-sitosterolu.

 

Kampesterol

Jde o fytosterol, jehož chemická struktura se nápadně podobá cholesterolu. Mnoho zeleniny, ovoce a ořechů obsahuje kampesterol v nízkých koncentracích.

Banán, granátové jablko, paprika, káva, grapefruit, okurka, cibule, oves, brambory a bobule acai – to je několik příkladů běžných zdrojů kampesterolu v množství zhruba 1–7 mg na 100 g jedlé části rostliny.

Účinky: Předpokládá se, že má protizánětlivé účinky. Bylo prokázáno, že inhibuje několik prozánětlivých a degradačních mediátorů, které se typicky účastní degradace chrupavky vyvolané osteoartritidou.

 

Stigmasterol

Patří k nejhojnějším fytosterolům a má za úkol udržovat strukturu a funkci buněčných membrán.

V rámci Evropské unie jde o potravinářské aditivum uvedené pod číslem E499 a používá se při výrobě doplňků stravy určených ke zvýšení obsahu fytosterolů a ke snížení hladiny „špatného“ cholesterolu.

Účinky: Byl představen jako prekurzor pro průmyslovou velkovýrobu semisyntetického progesteronu, čímž sehrává klíčovou roli v regulačních mechanismech a mechanismech obnovy tkání souvisejících s účinky estrogenu. Působí také jako meziprodukt v biosyntéze androgenů, estrogenů a kortikoidů a jako prekurzor vitaminu D3.

 

β-sitosterol

Jde o druhý nejrozšířenější fytosterol, chemickou strukturou opět podobný cholesterolu.

Můžeme si ho představit jako bílý voskový prášek specifické vůně a vzhledu, který se přidává do potravin. β-sitosterol je široce rozšířen a nachází se v rostlinných olejích, oříšcích, avokádu, acai bobulích a hotových jídlech, jako jsou salátové dresinky.

Účinky: β-sitosterol je studován pro svůj potenciál bojovat s benigní hyperplazií prostaty (BPH) a snižovat hladiny „špatného“ cholesterolu v krvi.

 

Zajímavost: Mezi další fytochemikálie v plodech acai patří antokyany a proantokyanidiny.

 

Antokyan

Jde o ve vodě rozpustné barvivo nacházející se ve vakuolách některých (rostlinných) buněk. Jeho barva cele závisí na pH okolního prostředí.

V kyselém prostředí se zbarví do červena, v neutrálním do fialova a v zásaditém je modrý.

Antokyany jsou značně rozšířené, zejména v přírodě, protože (kromě jiného):

  • Zbarvují modře květy pomněnek,
  • Zbarvují červeně květy máků či růží,
  • Jsou obsaženy v plodech jako je ptačí zob, černý rybíz, brusinky, bobule acai, borůvky, nebo v listech (např. červené zelí) apod.

Účinky: Běžně se používá jako potravinářské barvivo, které se přidává do limonád, zmrzlin, mléčných výrobků nebo alkoholických nápojů. Nemá žádné známé nežádoucí účinky, ale ani nepůsobí blahodárně na lidské zdraví.

 

Proanthokyanidiny

Jedná se o specifické rostlinné flavonoidy, prekurzory antokyanů. Najdeme je v bobulovitém ovoci, tedy v acai, brusinkách, hroznovém víně nebo černém rybízu.

Účinky: Je to silný antioxidant, který posiluje imunitní systém a brání rozptylu volných radikálů v těle. Dále zlepšuje elasticitu cév, blahodárně ovlivňuje trávení a bedlivě stráží sliznici močového ústrojí před invazí bakterií E. coli. Udržuje ledviny v reprezentativním stavu.

 

Bobule acai obsahují více antioxidantů než jiné běžně konzumované bobulovité plody. Mají také vysoký obsah vlákniny a tuků prospěšných pro srdce.

Antioxidační účinky bobulí acai jsou z velké části připisovány jejich fenolickým sloučeninám.

 

8 vědecky prokázaných účinků ovoce acai – Antioxidační a protizánětlivé vlastnosti!

Na začátek něco málo k vlastnostem a poživatelnosti bobulí acai:

  • Obsahují pecky jako meruňky a olivy, takže technicky se nejedná o bobule, ale spíše o peckovice. Přesto se běžně řadí mezi bobulovité plody.
  • V amazonském deštném pralese bobulemi acai často ochucují rozmanitá jídla.
  • Aby byly poživatelné, namáčejí se, aby změkla jejich tuhá vnější slupka. Poté se rozmačkají na tmavě fialovou pastu.
  • Čerstvé bobule acai mají krátkou trvanlivost a nejsou dostupné nikde kromě míst, kde se pěstují.
  • Jakožto exportní zboží se prodávají ve formě mražené ovocné kaše, sušeného prášku, lisované šťávy a doplňků stravy.

Zajímavost: Bobule acai se také někdy používají k ochucení potravinářských výrobků, včetně želé a zmrzliny, zatímco nepotravinářské položky, jako tělové krémy, obsahují olej z acai plodů.

Podle vědců bobule acai obsahují sacharidy, vlákninu, zdravé tuky a bílkoviny a jsou bohaté na vitamíny a minerály. Obsahují vitamín A, vitamín E a vitamín C.

Z minerálů je nejzastoupenější vápník, železo, draslík a sodík. Všechny tyto sloučeniny pozitivně ovlivňují lidské zdraví.

Níže se dočtete o 8 největších benefitech plodů acai.

Jaké jsou jejich účinky?

 

1) Acai může zlepšit zdraví kardiovaskulárního systému

Bobule acai podle studie zveřejněné v Journal of Agriculture and Food Chemistry obsahují vysokou hladinu antokyanů, což jsou, jak již víme, formy rostlinných antioxidantů.

Antioxidanty odstraňují z těla volné radikály, které jsou zodpovědné za širokou škálu onemocnění, včetně srdečních chorob.

Tip: Antokyany také regulují cholesterol v krvi snížením LDL (toho špatného) cholesterolu. Toto snížení – spolu s vyváženou stravou a cvičením – výrazně pomáhá redukovat riziko aterosklerózy, mrtvice a srdečního infarktu.

2) Bobule acai prokazatelně regulují krevní tlak a udržují cévní systém v normě

Plody euterpe brazilské obsahují spoustu rostlinných sterolů, které působí jako vazodilatátory a uvolňují krevní cévy, aby se tak snížil krevní tlak, říká studie z The American Journal of Clinical Nutrition.

Tip: Tato práce zabrání krevním sraženinám dostat se k mozku nebo srdci, což by za normálních okolností vedlo k mrtvici a infarktu. Navíc zlepšuje oběh a okysličení krve.

 

3) Mohou pomoci při hubnutí a dlouhodobém udržování tělesné hmotnosti

Neoficiální zmínky naznačují, že dužina acai bobulí může pomoci při hubnutí.

Mohla by nejen stimulovat pokles hmotnosti, ale také pomoci lidem udržet si zdravou váhu snížením negativního dopadu jídelníčku s vysokým obsahem tuků.

acai roste na stromě

V posledních letech se doplňky a tablety na hubnutí s acai extraktem staly velmi populární. A

čkoli výsledky ještě nejsou ani omylem stoprocentní, stejně existuje řada pozitivních ohlasů týkajících se účinku acai plodů na ztrátu tělesné hmotnosti.

Tip: Jedna studie zjistila, že 30denní užívání plodů acai snižuje hladinu inzulínu a glukózy nalačno a také hladinu celkového cholesterolu. Vysoký obsah vlákniny v bobulích acai navíc pomáhá snížit chuť k jídlu a zastavit diskomfort z hladu, který by vyústil v nezřízené přejídání a přibírání na váze.

 

4) Dokáží pomoci s péčí o pleť a zastavit známky stárnutí pokožky

Časopis Phytochemistry Letters naznačuje, že antioxidační vlastnosti prášku z acai mohou pomoci s péčí o pleť.

Acai olej bývá často používán v kosmetických produktech, protože díky svým antioxidačním účinkům zmírňuje podráždění, zarudnutí a zvlhčení pokožky.

Tip: Bobule acai dodávají pokožce zdravý a atraktivní lesk. V Brazílii se rozmixovaná dužina bobulí acai používá po generace k léčbě nebo snížení počtu kožních onemocnění a nedokonalostí.

 

5) Acai plody působí blahodárně na trávení a klidní zažívací trakt

Acai obsahuje přírodní vlákninu, která:

  • Napomáhá trávení a vstřebávání živin z potravy,
  • Zvyšuje frekvenci pohybů střev,
  • Dělá vylučovací procesy pravidelnými,
  • Snižuje pravděpodobnost zácpy a dalších nepříjemných zažívacích problémů.

Tip: Konzumace bobulí acai bohatých na vlákninu může také zvýšit objem stolice a snížit riziko průjmu. POZOR si dejte na jejich svíravý efekt – pokud to s jejich konzumací přeženete, naopak si průjem přivodíte!

 

6) Dokáží posílit imunitní systém tak, aby si s většinou neduhů poradil sám

Acai šťáva je skvělým zdrojem vitamínu C, který je známým posilovačem imunity.

Jeho antioxidační vlastnosti jsou celosvětově prověřené v boji proti volným radikálům a udržování celkového zdraví organismu.

Výtažek z bobulí acai (ve formě prášku) je také známým doplňkem používaným ke zvýšení energie. Pomáhá v boji proti únavě a duševnímu vyčerpání.

Tip: O tom jsme se poprvé dočetli ve studii z roku 2015 vydané v časopise Applied Physiology, Nutrition and Metabolism, která se zaměřila na elitní sportovce. Ti po konzumaci acai extraktu podávali lepší výkon.

 

7) Mají afrodiziakální schopnosti a stimulují sexuální touhu

Ačkoli přímý vliv bobulí acai na sexuální výdrž a touhu není zcela znám, předpokládá se, že mají schopnost zvýšit krevní oběh v celém těle.

acai

Vzhledem k tomu, že nedostatek průtoku krve je jednou z primárních příčin erektilní dysfunkce a nedostatku sexuální výdrže, šťáva z bobulí acai by mohla do budoucna být běžně používána jako alternativní lék na pomoc lidem s těmito problémy.

 

8) Díky obsahu antioxidantů mohou oddálit předčasné stárnutí

Předpokládá se, že bobule acai zpomalují proces stárnutí, a to díky vysokému obsahu antioxidantů.

Antioxidanty odstraňují z těla volné radikály, které způsobují:

  • Rozpad pokožky,
  • Lámání vlasů,
  • Kazivost zubů,
  • Poruchy zdraví očí a
  • Jsou často spojovány s předčasným stárnutím.

Pravidelná konzumace šťávy z acai – a dalších potravin bohatých na antioxidanty – může pomoci snížit škodlivé účinky volných radikálů.

Tip: Pokud aplikujete acai olej na určité oblasti pokožky, můžete zabránit tvorbě vrásek a udržet pleť svěžejší a pružnější.

Studie publikovaná v Journal of Drugs in Dermatology pojednává o plodech acai jako o potenciálně vysoce prospěšných při boji proti hyperpigmentaci. Oxidační poškození buněk a různé typy zánětů lze také snížit častou konzumací plodů acai.

 

Kde koupit acai berry

 

Jak konzumovat bobule acai a k čemu všemu se ještě dají využít?

Bobule acai mohou mít více typů užití, např.:

  1. Existuje široká škála kosmetických produktů, které obsahují olej z bobulí acai. Firmy si cení zejména jeho blahodárného účinku na pokožku.
  2. Ovoce acai bývá široce zastoupeno v džusech, dietních pilulkách, salátech, ale figuruje také jako dobrý zdroj potravy pro hospodářská zvířata na podporu zdraví a imunity.
  3. V domovině se listy palmy euterpe brazilské tradičně používají k výrobě rohoží, klobouků, košťat a materiálů pro doškové střechy.

 

Existuje mnoho různých způsobů, jak konzumovat bobule acai.

My se podíváme na nejběžnější způsoby:

  • Čerstvé bobule lze jíst syrové. V přírodě ale rychle podléhají zkáze, takže se hodí k okamžité spotřebě. Na delší cesty v čerstvém stavu nejsou stavěné, proto se k překlenutí oceánu různě suší, mrazí a konzervují.
  • Jsou k dispozici také v jiných formách, které mají delší trvanlivost, včetně mražených ovocných pyré, šťáv k pití a prášků k posypání pokrmů.
  • Acai bobule lze použít při přípravě různých jídel, jako jsou želé, zmrzliny, ovocné saláty, dresingy a cukrovinky.
  • Nejlepší způsob, jak plody konzumovat, je udělat si tzv. „acai misku“. Vyrábí se tak, že se připraví pyré z acai bobulí a přelije se medem, granolou nebo müsli.

Acai bobule se v poslední době často využívají v rámci detoxikace. Očista půstem může být součástí důkladného detoxikačního režimu, který pomáhá při odstranění toxinů a hubnutí.

Acai šťáva ve formě nápoje je nejen lahodná, ale navíc obsahuje mnohonásobně více antioxidantů než běžně dostupné doplňky stravy.

 

Možné nežádoucí účinky – Pozor na střevní potíže a vysoký obsah cukru

Nyní je jasné, že konzumace bobulí acai je prospěšná pro celkové zdraví a účinky jsou srovnatelné s příjmem několika doplňků stravy naráz.

To, co je pro někoho super užitečné, může pro jiného znamenat vedlejší efekt. Pamatujte tedy, že i při konzumaci plodů acai existují určitá rizika.

Zaměřme se nyní na nejčastější nežádoucí účinky plodů acai tak, jak se o nich zmiňují vědci i uživatelé.

Na co si dát extrémní pozor?

  1. Konzumace doplňků stravy s bobulemi acai může vést k hromadění toxinů v těle, což způsobí řadu zdravotních problémů od akné až po únavu.
  2. Doplňky obsahují kromě extraktu z bobulí i bylinky jako česnek nebo Ginkgo. Ty mohou způsobit řídnutí krve a následné těžké krvácení. Pokud máte potíže se srážením krve, je třeba se vyhnout jakémukoli doplňku obsahujícímu tyto složky.
  3. Pokud máte alergie na pyl nebo ovoce, buďte velmi opatrní s přidáním bobulí acai do svého jídelníčku.
  4. Další běžnou přísadou doplňků je kofein, který spousta lidí nemusí snášet. Pokud např. máte nízký tlak, vyhněte se přípravkům s acai bobulemi.
  5. Ovoce acai obsahuje dost cukru, což může být škodlivé a nebezpečné pro diabetiky, pokud je konzumováno ve velkém.
  6. Echinacea, bylina přidávána do tablet s acai bobulemi, může způsobit zánět a tím pádem poškození jater. Pilulky mají schopnost potlačit imunitní systém, pokud jsou konzumovány déle než týden.
  7. Nadměrná konzumace acai plodů zvyšuje účinek vazodilatátorů, které výrazně snižují krevní tlak. To se může někdy stát osudným zejména lidem, kteří trpí srdečními problémy.
  8. Acai může interagovat s léky proti bolesti a nesteroidními protizánětlivými léky, jako je aspirin.
  9. Nikdy nekombinujte bobule s jinými antioxidačními doplňky bez vědomí svého lékaře. Mohou také blokovat účinnost léků proti rakovině.

Zajímavost: Mezi další nežádoucí účinky acai bobulí patří bolest hlavy, částečná hluchota a snížené vidění.

Jak vidíte, acai plody mají celkem dost nežádoucích účinků, tudíž je vhodné poradit se nejprve s ošetřujícím lékařem, než začnete s jejich užíváním.

POZOR si dejte na záchvatovité přejídání pokrmy s acai, mohou vyvolat průjem a nepříjemné gastrointestinální potíže.

 

Jak acai berry vypadá, kde roste a jak se sklízí (video)

 

Jak konzumovat acai a nemuset polykat tablety? Pijte je spolu s vaším oblíbeným ovocem jako smoothie!

Tablety, kapky, tinktura a extrakt – všechny tyto formy doplňků stravy s acai bobulemi lze přijímat, ovšem nikdy ne jako náhradu pestré stravy.

Vzhledem k tomu, že tyto plody můžete sehnat i ve formě prášku, mraženého ovoce a pyré, není nic snazšího, než si z nich udělat lahodný a zdravý pokrm nebo nápoj.

Jak na to?

Podívejte se na naše rychlé a chutné smoothie nápoje!

Co budete potřebovat:

  1. Čisté a neslazené acai pyré – Pokud nemůžete sehnat mražené pyré, je k dispozici také prášek. Nutriční terapeuti doporučují míchat prášek s mraženým ovocem a vyšlehat co v nejautentičtější a nejhustší smoothie.
  2. Mražené borůvky a jahody – Acai naštěstí chutná skvěle snad s jakýmkoliv ovocem. To znamená, že jej můžete mixovat s jakýmikoli zmrazenými bobulemi. Nejoblíbenější bývá směs borůvek, jahod nebo ostružin.
  3. Banán – Ideálně zmrazený a mixovaný, protože je přirozeně sladký a super krémový (nemluvě o obsahu draslíku).
  4. Tekutina – K tvorbě pitelného nápoje budete potřebovat nějaký druh tekutiny, nejspíše mléko pro extra porci bílkovin, ale klidně přidejte svou oblíbenou ovocnou šťávu nebo i vodu.
  5. Jogurt – Přidá tolik obdivovanou a vyhledávanou krémovost. Dietologové doporučují nepřidávat ochucený jogurt, který zcela zakryje přirozenou chuť bobulí acai.
  6. Hotový nápoj lze ještě dozdobit:
    • Granolou,
    • Chia semínky,
    • Ořechy, nebo
    • Čerstvé nakrájeným ovocem.

Postup přípravy lahodného smoothie

Acai smoothie si připravíte ve třech jednoduchých krocích:

1. Zmrazte si ovoce.

Banán nakrájejte na kolečka a přendejte na menší plech vyložený pečicím papírem. Na stejný talíř přidejte čerstvé borůvky a jahody (stejně dobře poslouží i mražené ovoce z obchodu).
Přesuňte talíř do mrazáku a nechte ovoce úplně zmrazit.

2. Mixujte,

Po zmrznutí nalijte mléko a jogurt do mísy vysokorychlostního mixéru. Přidejte mražené borůvky, jahody, banán a nalámané acai.
Použijte pěchovadlo k zatlačení zmrazeného ovoce na dno nádoby a rozmixujte na nejvyšší otáčky. Pokračujte v míchání na nízké úrovni otáček, dokud nebude směs hladká.
V případě potřeby přidejte další tekutinu.

3. Nalijte do láhve a pijte.

Smoothie rozdělte do dvou láhví a přidejte na něj všechny oblíbené ozdoby, např. oříšky a chia semínka.

 

KDE KOUPIT ACAI
Acai koupíte nejen jako doplněk stravy online v tomto specializovaném obchodě.