Jak (a proč) budovat mentální odolnost

Původní článek napsal Patrick Allan.

Original English text written by Patrick Allan.

Rozvoj mentální odolnosti vám může pomoci stát se psychicky houževnatějšími. Přinutí vás jít dále, udělat více a vybudovat si brnění proti kulkám, jež na vás život střílí.

Ale jen tak „být tvrdší“ není jednoduché.

Přinášíme několik taktik k posílení vaší mysli proti krutým ranám života.Mental Toughness

Co je mentální odolnost?

„Mentální odolnost“ je schopnost zůstat silný při setkání s nepřízní osudu. Je to nadání udržet si odhodlání a soustředění navzdory obtížím.

Události v našem životě se zřídkakdy ubírají očekávaným směrem, to však neznamená, že se jimi musíte nechat rozhodit.

Mentální odolnost vám umožní učit se z vlastních chyb, bez zničujících ran, které může neúspěch přivodit.

Tato nezlomnost a statečnost vám dává sílu kontrolovat své emoce, když se ve vašem životě objeví zdánlivě nepřekonatelná překážka a vy musíte být silní.

Mentální odolnost je hlas vzadu ve vaší hlavě, který vám říká, ať pokračujete, dál se prosazujete a dál se snažíte, i když jde do tuhého a je to nesmírně těžký počin.

Jak říká přísloví: „Život je tvrdý, pořiď si helmu.“ Tyto taktiky vám se sháněním potřebné helmy pomohou.

 

Ovládejte svá očekávání

expectations

Nejlepší obrana je útok. Jeden z nejlepších způsobů, jak si vybudovat odolnost vůči problémům, je zvládnout očekávání.

Pokud jsou vaše očekávání zvládnutá špatně, mnohem častěji narazíte na překvapení, která vás mohou vyvést z rovnováhy.

Nedostatek kontroly může snížit morálku a oslabit vaši mentální statečnost.

Flexibilita a schopnost přizpůsobení se situacím jsou klíčové komponenty k položení základů silných mentálních rozhodnutí.

Christine M. Riordan vysvětluje ve Forbesu, jak si může udržet mentální sílu flexibilní lídr, ale já jsem přesvědčený, že se to může naučit kdokoli:

  • Připravení lídři mají schopnost absorbovat neočekávané, zůstat přizpůsobivými a nebýt defensivní. Udržují si smysl pro humor, i když se situace zvrtne.
    Pokud se něco nevyvíjí dobře, nebo dopadne jinak, než bylo předpokládáno, jejich přístup zůstává flexibilní a oni hledají nové způsoby řešení problému.
    Stejně jako rozehrávač čelící rozpadající hře, i lídr může být nucen rychle se rozhodnout, jakým způsobem dostat míč na konec hřiště a skórovat.

Neměli byste pouze přijímat rány, ale přemýšlet o provedení protiúderu.

Nemůžete sice ovládat vše, co se vám v životě děje, ale vaše reakce jsou absolutně pod vaší kontrolou.

Pohlédněte na situaci zvenku a pokuste se nalézt jinou perspektivu. Je více než obtížné objevit skutečné příčiny, když je vaše mysl zatemněná momentální emoční reakcí.

Pokud máte čas, počkejte pět minut a až poté reagujte. Nebo při hledání řešení předstírejte, že dáváte radu sám sobě, při hledání řešení.

Na objevivší se problém máme tendenci reagovat přehnaně, přestože mu ještě úplně nerozumíme. Nejprve prozkoumejte a porozumějte částem, následně si části spojte a reagujte.

Opakování tohoto postupu vám pomůže upravit vaše očekávání na realistickou úroveň.

Své očekávání můžete udržet střízlivé i tím, že si je nadefinujete. Překvapení vás mohou přistihnout častěji, než byste chtěli.

Můžete se připravit, když si specificky zformulujete, co si myslíte, že by se mohlo stát. Mít velké naděje nebo vidět peněžní zisk v pouhé příležitosti vám dělá díry v brnění hned na začátku cesty.

Když vyvstane problém, vyhraďte si určitý čas a přemýšlejte, jakých výsledků je skutečně možné dosáhnout.

Učiňte tak ještě předtím, než začnete hledat řešení, a pokud chcete, někam si ho napište.

Pokud máte možnost představit si možné reality a přijmout je dřív, než začnete na problém reagovat, budete lépe připravení na cokoli, co se bude řítit vaším směrem.

Tento proces se vám za chvíli zautomatizuje a vy budete schopní přistoupit k situacím klidně a s čistou hlavou.

 

Zabraňte emocím, aby z vás dostaly to nejlepší

A really really bad day

Být v kontaktu s vašimi emocemi je v pořádku, ale emoce také dokážou zahalit váš úsudek v momentu, kdy právě potřebujete čistou mysl.

Mentálně odolní lidé vědí, jak zůstat v klidu ve vyhraněných situacích.

Emoce z nás mohou dostat to nejlepší, když jsme mezi kamenem a skálou, ale mentální odolnost může zvýšit schopnost zvládnutí těžkých situací.

Jeden způsob osvojení si emoční odolnosti je přijmutí faktu, že za to, co se mi v životě děje, si můžu sám, namísto utíkání pryč a hledání komfortu.

Jednotky Navy SEALs mají pořekadlo: „Zvykni si na nepohodlí.

Nemůžeš se stát silnějším, pokud zůstaneš celou dobu ve své komfortní zóně.

Snaha cítit se pohodlně i v nepříjemných situacích tě donutí poučit se z nich namísto utíkání.

Maria Bogdanos z PsychCentral vyjmenovává postupy, které můžete zvolit v těchto nepříjemných situacích:

  • Použijte kritické uvažování, zdůvodnění a techniky řešení problémů, tak se naučíte více věřit vlastním instinktům. Potlačte nutkání vinit ostatní.
    Také potlačte touhu od ostatních hodně očekávat. Často příliš věříme „expertům“ (oni také potřebují pomoc), přestože každý z nás zná vlastní motivaci lépe, než kdokoli jiný.
    Jste dostatečně kreativní a vynalézaví, abyste nalezli způsoby, které nejlépe sedí na váš problém, tak se pokuste zvládat problémy samostatně…

Nikdo vás nezná lépe než vy sami, ale pokud utečete od složitých okolností nebo nepříjemných situací, ani si nedáte šanci dokázat, že je můžete překonat. Vše záleží na prostředí.

Pokud chcete lépe zvládat horka, navštivte poušť. Pokud chcete lépe zvládat chlad, vylezte vysoko do hor. Pokud se chcete zlepšit v řešení stresujících situací, pak se nebojte zažít stresující situaci.

Proplouvání těžkým obdobím vám může dodat sebevědomí, které potřebujete k udržení klidu během krize. Je v pořádku být v kontaktu s emocemi, ale je prospěšné mít nad nimi určitou kontrolu.

Namísto emoční odpovědi, která pramení z vašeho nepohodlí a strachu ze situace, budete schopní emoce ovládnout a zvládnout situaci klidným a účinným způsobem.

 

Najděte svůj zdroj motivace

source of motivation

Přestože si nastavíte realistická očekávání a jste schopní udržet emoce na uzdě, stále potřebujete nějakou vnitřní motivaci, která vás přinutí pokračovat.

Ať už se potýkáte s problémem, zvládáte složitou životní situaci, nebo hledáte způsob, jak se přinutit k další sérii cviků, potřebujete zůstat motivovaní. Jednoduše si musíte klást otázku, „proč?“

  • Proč musím vyřešit tenhle problém?
  • Proč se tím musím prokousat?
  • Proč se musím stát silnějším/ rychlejším/ zdravějším?

Pokládání takového typu otázek pomáhá k určení pravého důvodu, proč potřebujete, nebo chcete něčeho dosáhnout. Odpovědi typu „protože musím“ vám nepomůžou.

Když se v životě střetnete s něčím obtížným, nemáte vždy možnost volby, zda problém chcete zvládnout, nebo ne, ale vždy existuje lepší důvod než „musím“.

Mějte v mysli určitý cíl a hledejte důsledky vašich akcí. Přemýšlejte o něčem, nebo někom, kdo na vás závisí, a představte si, že jste voják s povinnostmi vůči sobě a ostatním.

Vaše důvody k jednání mohou vypadat nějak takto:

  • Protože chci být lepší v tom, co dělám.
  • Protože mě tato osoba potřebuje.
  • Protože chci žít déle/ lépe vypadat/ lépe se cítit.

Když víte, proč se musíte přes něco dostat, je jednodušší to přemoci a pokračovat. Potřebujete ale i silnou vůli k překonání neplánovaných bariér, na které můžete po cestě narazit.

Budování silné vůle a odhodlání nějakou dobu trvá, ale můžete to udělat pomocí rozvoje jednoduchých, nesouvisejících návyků.

Pokud máte například problém s čištěním zubů zubní nití, donuťte se čistit si zuby ve sprše.

Některé dny na to zapomenete, někdy se tomu líně vyhnete, ale pokud v tom budete pokračovat, nakonec si zvládnete návyk udržet, aniž byste na něj mysleli.

Malé zlepšení vašeho odhodlání zvýší vaši sebejistotu. Když zvládnete tyto menší úkoly, zjistíte, že nad sebou máte opravdovou kontrolu.

Může se zdát, že odhodlání je omezený zdroj, ale máte tolik vůle, kolik věříte.

 

Naučte se odkládat uspokojení a nechat věci být

Mluvili jsme o neúspěchu, a jak pro vás může být přínosný. Naučit se zvládat neúspěch je důležitý faktor, přispívající k mentální síle.

Dr. Sean Richardson mluvil o neúspěchu a jeho vztahu k mentální odolnosti v listopadu, 2011 během konference TEDx talk. Během přednášky Richardson vysvětlil, že rozvoj mentální odolnosti může pocházet z pohledu na neúspěch jako oddálení uspokojení.

  • …Přijmutí neúspěchu, toho, že nedostaneme to, co chceme, právě teď, je jedna z nejlepších strategií, ale vyžaduje mentální odolnost… (TEDtalk)

Být schopný oddálit své vlastní uspokojení – nebo být schopný říct ne jednoduchému, okamžitému řešení – je přesně to, o čem mentální odolnost je.

Skvělé věci nikdy nejsou lehce dosažitelné, a pokud se donutíte pracovat tvrdě a trpělivě čekat, pochopíte, co to znamená být mentálně silný.

Musíte se rychle oprostit chyb, pokud se věci neubírají vaším směrem a pochopit, že dosažení cílů vyžaduje čas a trpělivost. Mentální houževnatost je stejným dílem o říkání ne, jako o přemlouvání se, že můžete vytrvat.

Nicméně některé věci nestojí za váš čas. Jste schopný člověk a dokážete se dostat skrz cokoli, co vám život postaví do cesty.

Nedokážete však ovlivnit všechno, co na vás za dveřmi čeká. Musíte přijmout, že můžete ovlivnit jen něco.

Jeff Haden z Inc. navrhuje odložit stranou věci, které nemůžete ovlivnit, abyste ušetřili energii na věci, které ovlivnit můžete:

  • Mentální síla je jako síla svalů – nikdo nemá nekonečný zdroj. Tak proč plýtvat vaší silou na věci, které nemůžete ovlivnit?
    Pro některé lidi je to politika. Pro jiné to je rodina. Pro další globální oteplování. Ať už vám záleží na čemkoli a chcete, aby na tom záleželo i ostatním, dobrá.
    Dělejte, co můžete dělat: Volte. Naslouchejte. Recyklujte a zredukujte svou uhlíkovou stopu. Dělejte, co vy můžete dělat. Buďte svou vlastní změnou – ale nesnažte se změnit všechny ostatní.

Pamatujte, mentální houževnatost je o budování síly a odolnosti ve vztahu k věcem, které potřebujete a chcete měnit.

Nedělejte si život složitější snahou být silný u věcí, které nepřinášejí žádný užitek vám nebo vašemu cíli. Některé věci prostě musíte kompletně nechat být.

Rozvoj mentální síly je proces, který se nedá naučit přes noc. Vyžaduje velké množství trpělivosti a vědomé snahy k vybudování větší odolnosti.

Některé věci jsou větší než my všichni, ale mentální odolnost může být brnění, které od nás odráží menší rány pryč.

Pokud máte rozumná očekávání, kontrolu nad svými emocemi, silnou motivaci a trpělivost vidět věci ze všech možných úhlů, ty menší problémy ani nepocítíte a budete vybaveni ke zvládnutí těch velkých, klíčových věcí ve svém životě.

Přeložil Jan Rážek, z anglického originálu, dostupného z http://lifehacker.com/how-and-why-to-develop-your-mental-toughness-1619305771

PRAKTICKÉ TIPY
Využijte online kurzy (více než 400 lekcí zdarma) ke svému osobnímu rozvoji a získejte bezplatné členství.
(VÍCE INFORMACÍ ZDE

Získejte peněžní bonusy a výhody zdarma.
(VÍCE INFORMACÍ ZDE)

Vložit komentář